Полезни съвети

ЗА АЛУМИНИЯ

Алуминият е метал, който не се окислява, запазва своите якостни свойства и практически не старее. Алуминият е многофункционален лек материал с минимален разход за поддръжка. Има дълъг живот, устойчив е на метеорологични условия и корозия, може лесно да се формова и да се преработва многократно с минимални загуби на материал.
Необходим е висок разход на енергия за производството на алуминий, от което се оскъпява и продукта. Алуминият е неподатлив на големите температурни амплитуди по нашите географски ширини – от крайно горещото лято – плюс 40 градуса до минус 20 градуса през зимата. Алуминият не променя и външния си вид през годините. Не се нуждае от никаква поддръжка, освен елементарно почистване.

Алуминиевите профили се използват навсякъде, където съществуват повишени изисквания за здравина или се налага по-забележим растер на конструкцията.
Здравината на този материал позволява сложни решения като окачени и структурни фасади, покривни конструкции и зимни градини. Алуминият не съдържа токсични вещества и е пожаро- и земетръсоустойчив. От друга страна обаче, алуминият е добър проводник на температура, което означава, че за направата на прозорци при нашите климатични условия е желателно, когато става дума за жилище или офис, алуминиевият профил да бъде с прекъснат термомост.
Термомостът се осъществява чрез пластмасови (полиамидни) вложки, които разделят профила на две части, като по този начин разграничават вътрешното от външното пространство.
Пластмасовите (полиамидни) вложки се характеризират с нисък пренос на температура, което позволява едната част от алуминиевия профил да е с температурата на околната среда, а другата част от алуминиевия профил да притежава температурата на помещението, където е монтирана дограмата. Предимството на системата с прекъснат термомост е, че преносът на топлина от околната среда към стаята е значително по-малък, отколкото при студената серия (без прекъснат термомост). Ширината на термомоста е от съществено значение за добрите резултати.

Препоръчваме избор на алуминиев профил с прекъснат термомост (SCHÜCO Royal S65.HI – Serie, SCHÜCO Royal S120+, M11000 Alutherm Plua, М9650 Alutherm Light). Профилите с прекъснат термомост са по-скъпи, за това в резултат на постоянното търсене на по-ниски цени от страна на клиентите, се предлагат “минисерии” без прекъснат термомост (M900 Aero, М940 Mini, М9300 Perfect, M9000 Slide). С тях се търси компромис в отношението цена – качество.
Малко по-скъпият вариант на профил с прекъснат термомост доближава топлоизолационните му характеристики с тези на PVC профилите. Като цяло обаче, алуминият е по-студен материал и по-лесно кондензира влагата. Некачественият алуминий се познава първо по ниската му цена, и второ поставен в среда с висока соленост (напр. край морето), по повърхностния му слой се появяват шупли. Могат да бъдат поставяни всички видове звукоизолиращи и термоизолиращи стъкла.

Традиционно алуминиевите профили се предлагат в бял цвят, но те могат да бъдат прахово боядисани в цялата цветова гама от RAL – каталог, да бъдат елуксирани в цветове с метален блясък през златист до черен, а също така и да бъдат боядисани в дървесен фладер, с цвят на златист бук или махагон. Като правило външните повърхности на профилите са елуксирани или прахово боядисани.
Разбира се, при излизане от традиционното цената също нараства. Качествената повърхностна обработка е издържлива на корозия и със стабилен дълготраен цвят.

От коефицента на топлоотдаване К [W/m2] до голяма степен зависят сметките за отопление. Коефициентът на топлоотдаване К [W/m2] при алуминиева дограма без прекъснат термомост е 5.50 [W/m2], а при алуминиева дограма с прекъснат термомост е 2.34 – 2.00 [W/m2]. Счита се, че колкото по-нисък е коефициентът К, толкова по-добра е изолацията и толкова по-малко ще бъдат загубите на топлина през прозореца.

Алуминиевата дограма (врати и прозорци) и окачените фасади произвеждани от ОМЕГА ДИЗАЙН БГ ООД се изработват от немски алуминиеви профили с марка SCHÜCO на фирма ALUKÖNIGSTAHL и гръцки алуминиеви профили на фирма ALUMIL.
Производителите притежават сертификат гарантиращ, че продуктите отговарят на всички съвременни изисквания за термо- и звукоизолация, качество на покритието и др.
Модерните машини в ОМЕГА ДИЗАЙН БГ ООД се управляват от квалифицирани служители. Ангажираните с производството на врати и прозорци и окачени фасади служители прецизно обработват алуминиевите профили до получаването на висококачествени изделия.

ОСНОВНИ КАТЕГОРИИ И НАЧИНИ НА УПОТРЕБА НА ДОГРАМИТЕ

Кой вид дограма отговаря на вашите нужди?
Нуждата от естествено осветление, от термоизолация и шумоизолация, от сигурност и икономия на пространство и естествено добра цена са факторите, които трябва да се вземат предвид като съвкупност от заинтересования потребител, за да може той да вземе възможно най-доброто решение за своето пространство. Подборът на дограма трябва да се извършва още в началният етап на проектиране на сградата и да е съобразен адекватно с особеностите на сградата, външните условия и вида на обекта. Необходимо е да се обърне внимание на подбора на подходяща система в зависимост от отвора на дограмата. Например леката, макар и по-икономична система, има повече ограничения по отношение на разпределението на отвора в сравнение със система, съсставена от по-масивни профили.
Основните видове дограми са два – дограми с отваряне по вертикална ос и плъзгащи се дограми.

Дограма с отваряне по вертикална ос
Тя осигурява резултатна изолация, по-голяма сигурност, предлага се в различни видове и модели и върху нея може да се монтират стъклопакети с различни дебелини, противонасекомни мрежи, защитни капаци или ролетни щори от външната страна. Може да се оползотвори целия отвор, но е необходимо по-голямо вътрешно пространство, за да се отваря спокойно. Днес дограмите с отваряне по вертикалната ос заемат голям дял от пазара на дограма и се поставят главно на жилищни и офис сгради и магазини. Също така с тях успешно се подменя и старата дървена дограма. Идеални са за традиционни конструкции. На ALUMIL се предлагат освен обикновени серии дограма и термоизолиращи серии, които имат възможността и осигуряват неограничени начини на приложение. С разнообразието от аксесоари и механизми се удовлетворяват всички по-специаални изисквания.

Плъзгащи се дограми
Икономията на пространство е основното предимство, което осигуряват плъзгащите се дограми. Използват се предимно в случаите, където се налага да се прави икономия на пространството. Днешните серии плъзгащи се дограми са пригодени към изискванията на пазара и предлагат възможно най-добра изолация. На плъзгащите се дограми също може да се поставят стъклопакети, противонасекомни мрежи, капаци или ролетни щори от външната страна. Могат да бъдат вградени в стената (като по този начин се оползотворява целият отвор) или да се поставят от външната страна на стената. Могат също така да бъдат двукрилни, които се събират ж центъра на отвора или припокриващи се, които се движат една върху друга и многокрилни със съответното функциониране.

Какво трябва да осигурява дограмата:
– Защита от външната среда (температура, шум, въздух, сняг, дъжд);
– Вентилация на пространствата;
– Навлизане на естествена светлина;
– Минимална поддръжка;
– Лесна употреба.

ЗА ПЛАСТМАСАТА

Изходния материал за направата на пластмаса е поливинилхлорид (PVC). Поливинилхлорида е полимерен материал и като всеки полимер остарява с времето, но за сметка на това е много добър изолатор на температура. Независимо от многообразието на синтетични материали с различни качества смесите на поливинилхлорида (PVC) с различни модификатори са се наложили при изработването на пласмасови профили. Поливинилхлорида се използва в модифицирана форма и в други сфери, където са необходими дълготрайни изкуствени материали с разнообразно техническо приложение. Поливинилхлорида не корозира, а като термопластичен материал при рециклиране запазва всичките си качества.

Сериозните фирми производителки на пластмасови профили развиват своите технологии, влагайки усъвършенствани съвременни модификатори, удължаващи експлоатационния срок и способстващи за по-малката промяна на външния вид във времето. Те следят за постоянното качество на всеки един етап – от състава на суровината до екструзията на пластмасови профили. Затова много важен е произходът на пластмасовите профили, с което се гарантира надеждността и дългия живот на пластмасовата дограма (врати и прозорци). Изработката на пластмасовите профили изисква по-малко инвестиции, което в края на краищата понижава цената им.

Пластмасовите профили се изработват с различен брой камери (3, 4, 5, и 6), но най-често се използват за направата на дограма пластмасови профили с 3 и 5 камери. Колкото по-голям е броят на камерите, толкова по-добра е топло- и шумоизолацията, но и колкото по-голям е броят на камерите, толкова по-висока е и цената на дограмата. Могат да бъдат поставяни всички видове звуко- и термоизолиращи стъкла. Вградените в PVC-профилите стоманени усилвания осигуряват нужната здравина и спомагат за реализирането на всички възможни прозоречни конструкции.

Пластмасовите профили се предлагат освен в масовият бял цвят, така също и в цветове и декорации имитиращи дървесен фладер с цвят на златен дъб, махагон и др., отвън и/или отвътре и в комбинация. Дограмата (врати и прозорци) от пластмасови профили изисква минимална поддръжка – не се нуждае от боядисване, третиране със специални препарати, а просто от измиване с мека кърпа и сапун.
Дограмата (врати и прозорци) изработена от пластмасови профили привлича с дълготрайността си и евтината си поддръжка. Тя е издържлива на климатични промени, защитена е от UV-лъчение, цветовете са дълготрайни. Благодарение на многокамерната си конструкция, тя има отлична термоизолация, което гарантира липса на конденз, притежава и звукоизолиращи свойства и така съответства на всички изисквания за модерна дограма.

Поливинилхлорида (PVC) кондензира влагата малко по-трудно от алуминия, но това не значи, че ако влажността в помещението е над 60% няма да се образува конденз на най-студеното място – обикновено върху дограмата. Пластмасовата дограма (врати и прозорци) се изработва и монтира по-лесно, заради природата на самия материал, който естествено е по-мек и гъвкав от алуминия. При изработването на пластмасовата дограма (врати и прозорци) профилите се лепят в ъглите.
Не може да се отрече, че поливинилхлорида (PVC) старее по-бързо от алуминия, защото е с органичен произход. По същата причина е и по-податлив на капризите на климата и при големи температурни амплитуди структурата на материала се нарушава и е възможно профилът профилът да се изкриви. Линейното разширение е 2-3 мм на метър. Следствие на дълго излагане на силно слънце по-некачествените (т.е. най-евтините) профили пожълтяват.

Поливинилхлоридът има по-нисък коефициент на топлопроводимост, което значи, че задържа по-успешно топлината в помещението, доколкото това зависи от профила (площта на профила е средно около 10-15% от тази на целия прозорец – т.е. не е с решаващо значение за общия топлинен ефект). От коефицента на топлоотдаване К [W/m2] до голяма степен зависят сметките за отопление. Коефициентът на топлоотдаване К [W/m2] при пластмасовата дограма е 1.70 – 1.10 [W/m2]. Счита се, че колкото по-нисък е коефициентът К, толкова по-добра е изолацията и толкова по-малко ще бъдат загубите на топлина през прозореца.

Пластмасовата дограма (врати и прозорци) произвеждана от ОМЕГА ДИЗАЙН БГ ООД се изработва от немски пластмасови профили с марка SCHÜCO на фирма ALUKÖNIGSTAHL. Производителя притежава сертификат гарантиращ, че продуктите отговарят на всички съвременни изисквания за термо и звукоизолация, качество на покритието и др. Модерните машини в ОМЕГА ДИЗАЙН БГ ООД се управляват от квалифицирани служители. Ангажираните с производството на врати и прозорци служители прецизно обработват пластмасовите профили до получаването на висококачествени изделия.

ЗА ОБКОВА, КРЕПЕЖНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ И УПЛЪТНЕНИЯТА

Обков (заключващи елементи) и крепежни елементи

Заключващите и крепежни елементи са от изключително значение както за дългогодишното правилно функциониране на отваряемите части на един прозорец или врата, така и за здравото монтиране на дограмата или окачената фасада за сградата.
Обкова, който използва ОМЕГА ДИЗАЙН БГ ООД за дограмите и окачените фасади е регулируем с марка SAVIO /Италия/, SIEGENIA-AUBI /Германия/, а крепежните елементи са с марка WÜRTH /Германия/ и HILTI /Княжество Лихтенщайн/. Поставянето на регулируем обков осигурява и профилактика на отваряемите части (против провисване и др.).

Обкова позволява всеки един прозорец или врата да се отваря и в две равнини – само по хоризонталната ос или само по вертикалната ос т.нар едноосно отваряне или комбинирано по хоризонталната и вертикалната ос т. нар. двуосно отваряне, което е несъмнено удобство.

Препоръчваме в зависимост от възможностите си клиента да предвиди поне по едно такова крило за всяко помещение. С двуосното отваряне на крилото се осигурява проветривост на помещението, без опасност от блъскане на крилото на прозореца при течение. Ако например холът Ви има широк излаз към веранда, зимна градина или градина, можете да се използва обков тип “VW” (фолксваген) или “Хармоника”, които биха свързали през летните месеци външното и вътрешното пространство.

Уплътненията
Независимо дали са от пластмаса или от алуминий, крилото и касата постигат изолация благодарение на набор уплътнения, които са задължителни за окомплектоването на готовото изделие. Гумените уплътнения и аксесоари, които използва ОМЕГА ДИЗАЙН БГ ООД към съответната система за дограми и окачени фасади са на фирмата производител на съответните профили.

ЗА СТЪКЛОПАКЕТИТЕ

Стъклопакетът съставлява около 85-90% от площта на прозореца и е много важен елемент имащ съществено значение за топло- и шумоизолацията в помещението. Степента на топло- и шумоизолацията зависи от вида на стъклото, неговата дебелина и разстоянието между стъклата.

Стъклопакетите могат да бъдат изработени от две прозрачни стъкла или от едно прозрачно, а другото от които да е нискоемисионно/Ка, оцветено в масата си стъкло (планибел), отражателно стъкло (стопсол) и т.н. Стъклопакетът може да бъде двоен или троен (серията профили трябва да позволява монтаж на по-широк стъклопакет), може да бъде съставен от различни по вид стъкла, затворен на атмосферен въздух или запълнен с инертен газ (аргон). Изработката на стъклопакета също влияе върху крайната цена.
Добрите консумативи, като херметизатор за периферията на стъклопакета, различните по вид молекулярни изсушители, вложени в дистанционера, както и самият дистанционер, са все материали с различни качества, които в комбинация с технологията на изработка на стъклопакета обуславят в голяма степен надеждността и дълготрайността му.
Необходимите показатели за топлоизолация могат да бъдат по-лесно достигнати чрез специалните стъкла с нискоемисионно покритие. Нискоемисионното/Ка стъкло отразява до 70% от топлоенергията като не й позволява да напуска помещението, а освен това отразява и инфрачервеното излъчване. По този начин през зимата в стаята е топло, а през лятото – прохладно. Нискоемисионното/Ка стъкло представлява флоатно стъкло с висока слънчева и топлинна защита. При вграждането му в стъклопакет се повишава топлинната изолация на стъклопакета и се изравнява близо до тази на PVC профила, като по този начин не се получава конденз и по самите стъкла. Нискоемисионното/Ка стъкло има по-добри изолационни качества (алтернатива е троен стъклопакет). Неговите изолационни качества в стъклопакет са с коефициентът на топлоотдаване К 1.8 – 1.4 [W/m2], но то не е радикално решение на проблема с влагата в помещението. Всичко това естествено рефлектира върху цената. Тук клиентът трябва да съобрази кое е разумно – Нискоемисионното/Ка стъкло, което да пести разходите за отопление, или често срещаното напоследък отражателно стъкло на балкона, което само би затъмнило помещението излишно.

Стъклопакетите в ОМЕГА ДИЗАЙН БГ ООД се произвеждат с модерни машини в комбинация с консумативи притежаващи отлични качества. Модерните машини в ОМЕГА ДИЗАЙН БГ ООД се управляват от квалифицирани служители. Ангажираните с производството на стъклопакети служители прецизно обработват стъклата и влагат консумативите за получаването на висококачествено изделие.

ЗА МОНТАЖА

За всеки клиент е най-важно новият прозорец или врата да се озоват на желаното от него място. Монтажните екипи на ОМЕГА ДИЗАЙН БГ ООД се състоят от квалифицирани служители с дългогодишен опит. Монтажните екипи разполагат с необходимата техника и умения за правилен и бърз монтаж.

При наличие на стара дървена дограма при клиента, монтажният екип я демонтира и монтира на нейно място новата дограма. Новата дограма се захваща с крепежни елементи (специализирани дюбели за монтаж на дограма) за сградата, а получените луфтове между сградата и дограмата се уплътняват с пенополиуретанова пяна. Така се постига максимална здравина на закрепване на новата дограма към сградата.
Монтажът се счита за приключил след монтирането на новата дограма в отвора с подходящите крепежни елементи и поставянето на уплътнителната пенополиуретанова пяна.

Дооформянето на прозореца от вътрешната и от външната страна (обрязване на пяната, измазване, гипсова шпакловка, боядисване и др.) е последваща грижа на клиента. След извършване на монтажа служител от монтажния екип запознава клиента с начина за правилната експлоатация на монтираното изделие.

ЗА ВЛАГАТА В ЖИЛИЩНОТО ПОМЕЩЕНИЕ

Жилищните помещения непрекъснато биват овлажнявани. Това се получава от влажност получена при ново строителство, от водни изпарения получени при домакински дейности, от водата стичаща се в мокри помещения (напр. баня, кухня, перално помещение), от влага по повърхността или във вътрешността на строителни части (от кондензация на водни пари), от влага отделяна от хора, растения и животни, от вода използвана за почистване.

Влагоотделянето води до образуване на влага по стените (конденз).
Най-често появяването на конденз се причининява от недостатъчно проветряване (вентилация) на помещенията, затова трябва да се осигурява качество на въздуха за здравословен климат в помещението, трябва да има достатъчна циркулация на въздуха.

От хигиенна гледна точка е предвидено количество пресен въздух от 10 – 25 м3 на човек на час. Това означава,че за жилищно помещение с площ 30 м2 и височина 2,5 м (т.е. 75 м3), в което се намират 3 души, които се нуждаят от свеж въздух от окл. 60 м3/час, въздухът трябва да се сменя 0,8 пъти на час.
Тъй като този въздухообмен не може да се постигне през затворени прозорци, е препоръчително да се използва ударно проветряване. При този начин на проветряване крилата на прозорците се отварят напълно за около 10 минути в отворено състояние, за да осигурят пълен обмен на въздуха. Този бърз начин на проветряване има смисъл, тъй като стените, килимите и мебелите запазват температурата си и не се нуждаят отново от заатопляне, а въздухът в помещението се затопля отново за относително кратко време.

Недостатъчна топлоизолация на външните стени, погрешно разположено отопление, заедно с недостатъчна вентилация може да бъде главната причина за поражения от влага. Също така причина за поражения от влага е погрешно използвания режим на „прекъснато” отопление, при който помещенията се отопляват само тогава, когато се използват. При напускане на жилището сутрин отоплението се оставя на минимум (защита срещу замръзване), а при прибиране вечер отопението се засилва. Повърхностните температури на стените при такова отношение са винаги много ниски. Достига ли топъл въздух такива стени, то е благоприятствано появяване на влага по тях, а също така и по прозорците.
Който иска да използва смислено отоплението си, трябва да има дори и в малко използвани помещения средна температура от 16 – 170С.

Високата и продължителна влажност е предпоставка в ъглите и особено зад мебелите да се забелязват влажни петна по стените, които след известно време се покриват с мухъл. Особено податливи са ъгли, чупки и областите около прозорците в банята, кухнята и спалнята, които не могат да бъдат обдухвани от топъл циркулиращ въздух.

Колкото по-топъл е въздуха, толкова повече влага може да поеме, а колкото по-студен е въздуха, толкова по-малко влага може да поеме. Прекомерната влажност в жилищните помещения може да бъде премахната само чрез ефективно проветряване.